Deze blog komt tot stand dankzij Caroline.
In de staart van een leuk gesprek deze week vroeg ze me hoe het eigenlijk zat met onze blogs. “Die lees ik altijd met interesse, de laatste tijd zijn er wat minder, klopt dat?

Eh ja. Dat klopt. Het is inderdaad de hoogste tijd. Dank voor de reminder, Caroline! Bleek ik hier toch even zelf in de Q2-val te zijn gestapt.

Het schrijven van een blog is een typische Q2-activiteit. En dan bedoel ik niet iets om in het tweede kwartaal te doen, maar een activiteit uit het tweede kwadrant (Q2) van Stephen Covey’s model.

Covey laat in zijn tijdsmanagementmatrix zien dat er een verschil is tussen dringende zaken en belangrijke zaken. Als je in het schemaatje hieronder kijkt, zie boven de streep de zaken die belangrijk zijn (en eronder niet of minder belangrijk). Links van de streep is dringend, rechts niet of minder.

 

Cofey quadrant

 

Het gaat dus over de indeling en het gebruik van je tijd. Al voegt Covey daar een belangrijk inzicht aan toe:

.. “Het gaat niet om de organisatie van tijd, maar van onszelf…” p 130

In Q1 vind je crises, urgent problemen, projecten met een deadline. Veel mensen, zeker in hun werk, maar ook privé, zijn teveel bezig in Q1. Ze hoppen van de ene crisis naar de andere. Voelen zich daardoor ook behoorlijk nuttig en belangrijk. Het kost alleen veel energie en de lange termijn raakt uit het zicht. Om af en toe te ontsnappen aan  de druk die ze in Q1 voelen, gaan ze even roken, wordfeuden (mijn persoonlijke favoriet) of facebooken in Q4.

Anderen besteden teveel tijd in Q3, ze reageren direct en vaak op vragen, verzoeken die zich aandienen. Het is vaak de omgeving die voor hen bepaalt waar zij mee bezig zijn. Ze vinden het lastig om het verschil te zien tussen dringend en belangrijk en bewegen zich grote delen van de tijd als een bal op de golven.

 

 

 

De uitdaging is, je voelt ‘m al aankomen, om voldoende tijd vrij te maken voor Q2-activiteiten. Zaken die voor jou en/of je bedrijf echt belangrijk zijn, maar op dit moment niet dringend. Om er een paar te noemen:

  • Tijd voor een goed gesprek, betere relatie met een collega of klant.
  • Persoonlijke ontwikkeling, training.
  • Ontwikkeling van nieuwe ideeën
  • Planning, ontspanning.
  • Nabellen van offertes.
  • Blogs schrijven.

Ik vind het schrijven van blogs/ delen van onze inzichten belangrijk genoeg om boven de streep te plaatsen. Als ik me er eenmaal toe zet, vind ik het ook leuk om te doen. En toch. In de waan van de dag is er altijd iets of iemand dat harder roept (of waar ik op moment nog meer zin in heb dan) deze Q2-activiteiten. Terwijl ondertussen een collega het onderwerp heus met regelmaat in mijn Q1-vakje probeert te krijgen.

 

Het vergt discipline en planning om Q2-activiteiten uit te voeren. Daarbij weet ik: hoe meer tijd ik in Q2 besteed, hoe meer energie, effectiviteit, sturingskracht het me oplevert. Vanuit Q2 sta ik aan het roer van mijn eigen leven.

Een vraag aan jou: als je één ding voor jezelf benoemt dat je belangrijk vindt, maar waar je eigenlijk veel te weinig tijd aan besteedt, wat zou dat dan zijn?

Als het echt belangrijk voor je is, schrijf het dan op.

 

En maak er tijd voor.

Vóór Q2 ;-)

 

leok

Loek Boerboom

En ps: als je het leuk vindt om te delen, ik ben heel benieuwd! Mail het me: lboerboom@vendere.nl

 

Loek Boerboom
Door Loek Boerboom

Wat Loek blij maakt: mensen helpen hun eigen kracht te ontdekken en toe te passen. Loek kan moeilijk kiezen: hij ontwikkelt, verkoopt én geeft trainingen en coachingen. Zijn drijfveer is het terugbrengen van de soul in sales. Hij kijkt veel om zich heen en leest graag, genoeg om over te schrijven dus.