Taal.

Zo’n dingetje.

En dan bedoel ik hier in het bijzonder de geschreven taal.

Een vraag die me onlangs werd gesteld in een training is deze: “Is het echt zo belangrijk of je je d’s en t’s helemaal goed gebruikt?”
In verschillende varianten komt deze vraag met regelmaat terug.

“Moet je per se hele zinnen maken in een mail?”
“Is goed Nederlands nog wel zo belangrijk? Iedereen schrijft in app-taal en half Engels tegenwoordig.”

Of mijn favoriete:

“Het maakt toch niet uit, als ze maar begrijpen wat ik bedoel.”

Vooropgesteld: ik ben een taalnerd. Ik houd van de schoonheid van taal, van mooie woorden. Een kundig schrijver is in staat om met woorden een wereld te creëren. Daar kan ik echt van genieten. Verder heb ik de afwijking van de eindredacteur. Ik bekleedde die rol zo’n vier jaar bij mijn studentenblad en vond het echt leuk om mensen te helpen hun verhaal of interview beter te laten lopen. Ook voor de controle op spaties, d’s en t’s kon je altijd bij me terecht. 

Nu zou je kunnen zeggen: dat is jouw afwijking, Loek. Val mij er niet mee lastig. Ik zie geschreven taal als een noodzakelijk kwaad/ ik was niet goed in Nederlands op school/ ik heb een vorm van dyslexie/ ik praat liever/ als ze maar begrijpen wat ik bedoel. 

Ik snap je punt.

Als geschreven taal niet iets is waar je energie vandaan haalt, dan is het begrijpelijk dat je je er graag zo min mogelijk mee bezig houdt. Sterker nog: dan is het misschien wel een wonder dat je dit stuk nog steeds leest!  

Wat mij betreft is dit het belangrijkste in de communicatie tussen twee (of meer) mensen in de werkomgeving: 

Het gaat om het effect van je communicatie. 

Veel minder belangrijk dan de vraag of iets ‘goed of fout’ is, is het effect dat je ermee bereikt. Dus stel jezelf regelmatig de vraag: “wat is het effect dat ik met deze mail/ app/ tekst wil bereiken?'' ''Welke indruk wil ik achterlaten op de ontvanger van mijn mail? 

En kijk dan daarna nog eens hoe belangrijk het voor je is om je ‘d’s en t’s’ op orde te hebben. Om grammaticaal correct te schrijven. Om te letten op de bouw van je zinnen.  

En? Wat zijn jouw antwoorden en ideeën? 

Mocht je nou neigen naar: “Ik wil toch wel graag een paar tips om effectiever en beter te worden in mijn taalgebruik.” Lees dan ook mijn volgende blog. Over d’s, t’s, en de onzin van -dt 

Hopelijk tot daar! 

Loek. 

 

Loek Boerboom
Door Loek Boerboom

Wat Loek blij maakt: mensen helpen hun eigen kracht te ontdekken en toe te passen. Loek kan moeilijk kiezen: hij ontwikkelt, verkoopt én geeft trainingen en coachingen. Zijn drijfveer is het terugbrengen van de soul in sales. Hij kijkt veel om zich heen en leest graag, genoeg om over te schrijven dus.